SEO

104 Most Important SEO Interview Questions & Answers for 2020: A Beginner’s Guide to SEO

104 Useful SEO Interview Questions & Answers for 2019: A Beginner’s Guide to SEO

Let’s discuss what is SEO and about its allied Services. SEO has a world in itself; it embraces a terminology language of its own with an extremely developing history.

Here we will discuss all we need to know with these latest SEO questions and answers and embark on a successfully SEO journey!

1.What is SEO and why is it so important?

Ans– Search Engine Optimization refers to the technique used to upsurge a website position on search engine result pages (SERP’s) on sites such as Google, Yahoo, or Bing. Developing as SEO strategy for your business can help magnetize consumer traffic to your website as well as raise your sales and revenue.

SEO helps small business owners create fast, vigorous and user friendly websites that rank higher in search engines, which in turn assists bring more qualified potential customers to their respective sites and eventually increases conversion rates.

2.What is Search Engine?

Ans- A Search engine is a service that permits internet users to search for content via the World Wide Web (WWW). A user enters key words or key phrases into a search engine and collects a list of web content results in the form websites, images, videos or other online data. The list of content returned via a search engine to user is recognized as search engine results SERP.

3.Name of a few search engines

Ans- Some of important and famed search engines are Google, Bing, Yahoo, Baidu, DuckDuckGo, and Yandex.

4.Who are the founders of Google?

Ans – The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

5.In which year was Google founded?

Ans- 4th September, 1998

6.What is worldwide web?

Ans– It is defined as an information system on the internet which allows documents to be connected to other documents by hypertext links, enabling the user to search for information by moving from one document to another. In other words it is an information space where documents and other web resources are identified by uniform resource locators (URLs), interlinked by hyper text links, and accessible via the medium of internet.

7.What is domain?

Ans- In technical phrase a domain name is referred as an identification string that defines a realm of administrative autonomy, authority or control within the internet. Any name listed in the DNS is a domain name.

8.What is a domain extension?

Ans- Domain extensions are also known as top level Domains or TLDs. They are the suffixes or the last part of a domain name. The letters that come after the dot to right side of any domain name. In other words it is the notation found at the end of the web addresses.  Ex- .com, .edu etc

9.What is website?

Ans- Collection of web pages or configured documents that can be accessed over the internet is called as website. They are commonly identified domain names or web addresses. 

10.What is a Web server?

Ans- A web server is defined as a program that uses Hyper Text Transfer Protocol to serve the files that form web pages to users, in response to their requests, which are forwarded by their computers.

11.What is Web Hosting?

Ans- Web hosting denotes to any service providing space for websites over the internet. Web host enables your websites to be viewed by others via modern or network by making space over its server. There are diverse types of web hosting services available today which are used as per the needs and requirements of the web developers.

12.What is crawling?

Ans- A web crawler, sometimes called as a spider or spiderbot and frequently shortened to crawler, is an internet bot that systematically browses the World Wide Web, typically for the purpose of Web indexing.

13.What is indexing?

Ans- Indexing starts when the crawling procedure gets over during a search. Google users crawling to collect pages pertinent to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.

Search engines answer queries of the users by looking up to the index that includes precise words, or search terms and their locations.

14.What is SERP?

Ans- SERP often described as Search Engine Result Page. It refers to the page that is displayed when a specific search query is entered over the search engine. Apart from showing a list of results, SERP might also comprise advertisements.

15.What is organic result?

Ans- Organic results in SEO signifies to the listings of the web pages that are most relevant to the search query entered by the user. It is also referred to as “free” or “natural” result. Getting a higher ranking in the organic result over search engines is the very imperative purpose of SEO.

16.What are paid results?

Ans- Paid research are basically called as advertisements- the website owners have paid to have their respective web pages display for certain keywords, so these listings show up when someone runs a search enquiry containing the those keywords.

17.What is Google Suggest or Auto complete?

Ans- Google suggest or auto complete is a function of Google search engine that provide suggestions to users as they enter their search query in to the search box. Through another function called Google instant, the SERP adapts to the keywords or phrase as it being entered.

18.What is ON PAGE SEO?

Ans- ON- PAGE SEO is the practice of optimizing individual web pages in order to rank higher and earn more relevant traffic in search engines. On page refers to both the CONTENT and HTML source code of a page that can be optimized, as opposed to OFF-PAGE SEO which refers to links and other external signals. 

19.What is OFF PAGE SEO?

Ans- OFF PAGE refers to methods that can be used to improve the position of a website in the Search Engine Result Pages (SERPs). Many people associate OFF PAGE SEO with link building but it is not limited to that.

20.What is the definition of Key Word?

Ans– A Keyword in the context of SEO is a particular word or phrase that describes the contents of a web page. Keywords are intended to act as shortcuts that sum up an entire page. Keywords form a part of a web page’s meta data and help search engines match a page to with an suitable search query.

21.What is Long Tail Key word?

Ans- these keywords are phrases containing over 4+ words that make search results highly specific. These long phrases are used by smart SEO experts when they attempt to draw quality traffic to their website rather than having random traffic, and upsurge their lead conversion rates.

22.What is LSI keyword?

Ans– LSI key word which is popularly named as Latent Semantic indexing are semantically associated with the main keyword that users enter over the search engines. With the use of latent semantic indexing keywords, those are linked with the main keywords in terms of relevancy; search engines can identify the semantic structure of the keyword and extract the hidden meaning of the text to bring the most appropriate results on SERPs

23.What are Heading Tags?

Ans- In Search engine Optimization, heading or header tags are used to separate the heading and sub heading of any content from the rest of the webpage. There are six heading tags used in SEO in a top down hierarchy.

Ranging from h1 to h6, header tags bring coherence in content along with relevancy and keyword uniformity in the search results displayed on SERPs.

24.What is Canonical URL?

Ans- Canonical URLs narrate to the concept of selecting the best URL web pages that the visitors want to see. Also, known as canonical tags, these URLs help in content syndication when multiple versions of a same page become obtainable over the internet. Thus, it is used to resolve issues related to content duplication.

25.What is Page Title?

Ans- Page title is also referred as title tag, is a phrase used for describing web page content. The title tag emerges on the search result pages just above the URL and also appears at the top of a browser.

It is one of the main components of SEO as it sums up the content of any page accurately, and is generally optimized with other relevant information for magnetizing higher traffic.

26.What is the definition of URL?

Ans- URL- Uniform resource Locator acts as a generic term used to specify all kinds of web addresses found on the web.

URLs provide users with ways to identify and locate resources and documents on the web. URLs include internet protocols, IP address of the host and the domain name along with other information.

27.What is SEO friendly URL?

Ans- SEO friendly URLs are used to optimize are utilized to optimize the structure and word usage in URLs so that the process of indexing a website by search engines become enhanced. SEO methods such as putting keywords and having appropriate length and file structure in the URLs help in improving website ranking and enhancing website navigation.

28.What are Meta descriptions?

Ans- They are also denoted as HTML attributes which should provide a precise description of any web page content. These description acts as preview snippets of the web pages over the SERP page.

29.What are back links?

Ans- Back links are also denoted as incoming links that help users to shift from one web page to the other web pages. These links play an imperative part in SEO.

When Google search engine views multiple quality back links to a page, it considers the page to be more relevant to the search query, which helps in it indexing process and upsurges its organic ranking on SERPs

30.What is a Do- Follow Link?

Ans- A Do- Follow link allows the Google link calculator called Page Rank to count all the inbound links from other web pages and websites as link points.

The higher the link juice are the greater would be the search ranking of that web page, as these links make web page appear very pertinent and popular to the Google search engine.

31.What is No-Follow Link?

Ans- A No-Follow link is unerringly the opposite of a Do-Follow link as such the link attributes do not allow the Google bots to follow them. These links cannot be pursued by robots; only humans can do it.

32.What is internal linking?

Ans- Internal Linking is a procedure of providing hyperlinks on the web pages that connect to the same domain. It is another means of directing the visitors from one web page to another of the same website.

They assist search engine spiders to crawl and index all the inner pages of a website/blog easily and such links help in building information hierarchy while pushing up the link juice level in any given website and allowing the visitors to navigate the website pages appropriately.

33. What are incoming links?

Ans- Inbound Links, also called as incoming links or back links, refer to the hyperlinks present on a third-party web page that directs users to your web page only.

Inbound links can be based on both text and graphics. However, textual inbound links are more valuable in drawing greater traffic and improving the Page Rank level of any webpage.

34. What is outgoing link?

Ans- An outbound link is a hyperlink that points at a beleaguered or external domain and is dissimilar from the links present on the Source domain. For example, if you give links of other third-party web pages on your website, those would be external links to your site.

Outbound links bear great significance in SEO as they provide your web pages with more quality and value for the search engine ranking. Google search engine counts outbound links as third-party votes which advances the ranking of your web page.

35. Why are back links important in SEO?

Ans– From the viewpoint of SEO, there is a disparity between back links and quality back links.

For Google search, arbitrary back links do not offer any help. Google assesses the eminence of the back links present on a webpage with the relevancy found in the content of both the web pages. The higher is the consequence between the original content and back link content, the superior becomes the quality of the back links. Quality back links bring more referral traffic to a website/blog, and most importantly will develop the ranking of a webpage.

36. What are the most important Google ranking factors?

Ans- According to Andrey Lipattsev, the Search superiority Senior Strategist at Google, the top 3 ranking factors affecting the search engine algorithm of Google are:

  • #1 Content
  • #2 Back links
  • #3 Rank Brain

37. What is Robot.Txt?

Ans- Robots.txt is one way of telling the Search Engine Bots about the web pages on your website which you do not crave them to visit.

Robots.txt is valuable for preventing the indexation of the parts of any online content that website owners do not want to display.

If you wish for to block all search engine robots from crawling your website, just put the follow code:

User-agent: *

Disallow: /

IF you want to block Google from crawling your website, just place the follow code:

User-agent: Googlebot

Disallow: /

It is vital to decide the location of Robots.txt very carefully, or else errors might occur while displaying the website.

38. What is HTML site map?

Ans- A HTML sitemap embraces of one single HTML page that bears the links of all the web pages of any specific website. This sitemap holds the basis of all web pages of any website.

HTML sitemap encloses all formatted text files and linking tags of any website. It is predominantly useful when you have a large website with multiple web pages, because it helps you to improve the navigation of your website by listing all the web pages in one place in a user-friendly way.

39. What is XML Site map?

Ans- XML or Extensible Mark-up Language is chiefly created to facilitate the functionality of the search engines.

A good XML sitemap informs the search engines about the number of pages present on a specific website, the occurrence of their updates and the time of the last modifications performed on them, which helps in appropriate indexing of the website by the search engines.

40. How can I see what pages are indexed in Google?

Ans- One can verify the Google Index Status of any specific website through Google Webmaster tools. After adding up the website on the dashboard and verifying the ownership, clicking on the tab “Index status” would show the numbers of pages indexed by Google.

One can also execute a manual search on Google by typing on Google search bar site: domainname.com, and the number of pages indexed would replicate on the SERP.

41. What are Door way pages?

Ans- Door way pagesalso known as gateway pages, portal pages or entry pages refer to web pages or websites that are urbanized for higher ranking when specific search queries are entered.

Such pages give means to multiple web pages on the SERP which lead users to the same web destination. These can also channel the users to intermediate pages that do not hold as much importance as the final webpage. Two general forms of doorway pages are cloaking and redirecting pages.

42. What are 404 errors?

Ans- 404 errors are considered one of the most latent impediments in the way to successful SEO. When a specific URL is renamed or becomes non-existent, any links linking to that URL would result in 404 errors.

Interesting thing is, Google does not reprimand any website for 404 errors. However, if the search engines consistently fail to crawl the internal links of any website, the search ranking of that website is very likely to fall with low traffic.

43. What is Anchor text?

Ans- Anchor text signifies to a visible hyperlinked text that can be clicked through. Such hyperlinked texts link to different documents or locations obtainable on the web.

These texts are often underlined and blue in color, but different colours might be given with the alters in the HTML code.

Anchor text assists users to connect to diverse data that are relevant to the source page or content. Anchor texts can be of dissimilar types such as keyword rich anchor, generic anchors, branded anchors, image anchors etc.

44. What is Image Alt Text?

Ans- Google Bots cannot practice images on the web. Therefore, it makes utilization of the alt attributes to understand what an image is all about. The Image Alt text is generally measured as an alternate text for an image, which provides a textual alternative to the web crawlers to index the web page bearing the image.

45. What is Google Webmaster Tools/ Google search Console?

Ans- It was on 20th May, 2015 that Google distorted the name of Google Webmaster tools to Google Search Console.

Google Search Console provides free web services to the web masters by allowing them to monitor and sustain the online presence of their specific websites.

Google Search Console assists the business owners, SEO experts, site administrators and web developers to see the crawl errors, crawl stats, back links and malware with a click of a button.

46. What is 301 Redirect?

Ans- 301 redirect is considered as one of the most efficient ways of performing redirects on any website. When a web address has been changed enduringly, it is best to use 301 redirects which will redirect all the users to the new web address.

With this redirect, the search engine passes all the values connected with the old website to the new website. Moreover, 301 Redirect also pushes all the link juice to the new web address that keeps the ranking of the website impassive.

47. What is Google Analytics?

Ans-Google Analyticsis one of the most empowering analytical tool in SEO, which helps the web masters to track and monitor the traffic on their websites.

It is a premium web service, which means that it offers certain basic services free of charge while the premium services demand investment.

48. What is Google page rank?

Ans- Google Page Rank was calculative software which determined the relevancy of one web page based on the number of excellence back links it contains.

In other words, Page Rank views back links as votes, which means if Page X links to Page Y, Page Y is voted by Page X. The job of Page Rank is to understand both the page content and find relevancy. The higher is the relevancy level; greater significance is ascribed to a certain page by Google which positively affects the organic result of that web page.

49. What is Domain Authority?

Ans- Considered to be one of the most influential SEO factors, domain authority is a key presentation metric developed by Moz, which rates any website on a 1-100 scale!

The greater you’re DA, the more likely your website to have burly traffic and high ranking in Google. You can verify domain authority of any website in an open site explorer.

50. What is Search Engine Submission?

Ans- Search engine submission refers to a precise activity of the web masters in which a website is directly submitted to the search engine so that its online recognition and visibility is augmented.

In other words, it is one way of informing the search engines about the survival of any website, which is then indexed by the search engines and reflected on the SERP page.

This is also performed by the web developers and the SEO experts so that the search engines replicate the most recent content of the website.

51. What is directory submission?

Ans- Directory submission in SEO relates to the citation of any web address or site with the relevant details over various web directories under a specific category. Directory submission executes the same function as phone directory and increases the popularity of websites with greater online exposure. Directory submission can be both free of cost and paid.

52. What is Article Submission?

Ans- Article submission is measured a part of Off Page SEO optimization. Article submission, which engages the presentation of articles to online article directories like Ezine Articles, Go Articles, and Article Trader etc. with proper anchor text for link building, is performed for the endorsement of any website.

53. What is Press Release submission?

Ans- Press release compliance involves writing press releases and submitting them to efficient and popular PR sites for building incoming links to any specific website.

Online press-releases stay in the database forever, which means that they could be used anytime by anyone in need. It also augments the online visibility of websites in the future.

54. What are classified Ads?

Ans– A classified ad is a form of advertising which is chiefly common in newspapers, online and other periodicals which may be sold or distributed free of charge.

Classified advertisements are much cheaper than larger exhibit advertisements used by businesses, although display advertising is more widespread.

55. What is Forum posting?

Ans- Forum posting is the act of engaging, interacting, and writing on a forum thread by leave-taking a simple response to the thread or to a particular post by a user on the same thread. Posting on popular forums is a powerful means of engaging and interacting with new users, while driving potential clients to your website or business.

56. What is Business directory?

Ans- business directory is a website or printed listing of information which lists all businesses within some class. Businesses can be categorized by business, location, action, or size. Business may be compiled either manually or through robotic online search software.

57. What is Social Book marking?

Ans- Social bookmarking is a way for people to store, systematize, search, and manage “bookmarks” of the web pages. Users can hoard these links to the web pages that they like or want to share, using a social bookmarking site to store these links.

These bookmarks are typically public, and can be viewed by other members of the site where they are stored.

58. What is Social Networking?

Ans- Social networking is the practice of expanding the number of one’s business and/or social contacts by constructing connections through individuals, often through social media sites such as Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram and Google+.

59. What is RSS Feed?

Ans- RSS (Rich Site Summary) is a format for delivering frequently changing web content. RSS feeds enable publishers to collective data automatically. A standard XML file format ensures compatibility with many different machines/programs.

RSS feeds also benefit users who want to obtain timely updates from their favourite websites or to cumulative data from many sites.

60. What is guest posting?

Ans- Guest posting is the procedure of creating content and publishing it on another person’s website. Guest posting blogs allow viewing author bio (writer) at the top or bottom of an guest post.

61. What is Blog commenting?

Ans– Blog commenting is a popular online marketing strategy of leaving thoughtful comments on a blog post, where an entity or a business should be able to gain online presence.

62. What is Google Algorithm?

Ans- Google algorithm is a set of commands written for the reason of feeding back with search results relevant to the queries made.

63. What is Google Panda?

Ans- Google Panda was a change to Google’s search results ranking algorithm that was first unconfined in February 2011. The change meant to lower the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, and return higher-quality sites near the top of the search results.

Google Panda was twisted to target sites that publish low quality content and penalize them if possible.

64. What is Google Penguin?

Ans- Google commenced the Penguin Update in April 2012 to better identify and regulate websites that were considered spammy or overly-optimized.

The Penguin targeted sites that manifested keyword filling as well as those that practiced black-hat SEO. On the other hand, this algorithm waged the sites that used white-hat SEO and that were of high quality in a generic sense.

65. What is Google Humming Bird?

Ans- Google Hummingbird is a search algorithm utilized by Google from August 30, 2013. It was designed to exemplify the special characteristics of speed and precision.

One of the momentous advantages of Hummingbird is that Google was able to refresh not just their index but their search engine as well. However, they also retained significant elements such as the search algorithms they previously created.

66. What is Mobilegeddon?

Ans- Mobilegeddon is a name given by webmasters and web-developers to Google’s algorithm update of April 21, 2015.

The main effect of this update is to give priority to the web sites that display well on smart phones and other mobile devices.

67. What is SSL update?

Ans- HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is the protocol for safe communication on the World Wide Web. It averts eavesdroppers from seeing information that visitors send or receive over the Internet.

68. What is Google Pigeon Update?

Ans- Google Pigeon is the code name given to one of Google’s local search algorithm updates unconfined on July 24, 2014. It aimed to amplify the ranking of local listing in a search which also affects the search results shown in Google Maps along with the regular Google search results.

69. What are Google Site Links?

Ans- Google Site links are the sub-listings that will sometimes show beneath the first listing on the first page of Google search results.

These are hyperlinks to website sub-pages that emerge under specific Google listings to help users navigate the site.

70. What is Google Knowledge Graph?

Ans- The Knowledge Graph is a knowledge base utilized by Google to progress its search engine’s results with semantic-search information gathered from a wide diversity of sources. Google Knowledge Graph certifies a visually appealing and intuitive graphical presentation of information related to queries.

It organizes data for arrangement around what it calls entities, which comprise individuals, places, organizations, sports teams, works of art, movies, etc.

71. What is Google Penalty?

Ans- A Google Penalty is the negative effect on a website’s search rankings based on the updates to Google’s search algorithms and/or manual review. It can be an unfortunate malfunction of an algorithm update or an intentional penalization for various black-hat SEO techniques.

72. What is Google my business?

Ans- Google My Business is a free and easy-to-use tool for businesses, brands, artists, and organizations to administer their online presence across Google, including Search and Maps. By verifying and cutting your business information, you can both help customers find you and tell them the story of your business.

Its uses include:

  • Updating business information
  • Adding photos of your business
  • Connecting directly with customers
  • Monitoring and responding to Google reviews
  • Managing information

73. Definition of SEO Audit

Ans- A SEO Audit is a health verify for your website which involves looking at the technical infrastructure of your website to optimize Search Engine visibility, usability and conversion.

You can recognize problematic areas that need improvement to create an action plan while a good SEO audit keeps your website up-to-date with the latest developments in search marketing.

74. Popular SEO blogs to follow?

Ans- Search Engine Land, Search Engine Journal, Search Engine Watch, Content Marketing Institute, Moz, KISS metrics, Hub Spot etc.

75. What is AMP?

Ans- AMP or Accelerated Mobile Pages is an open-source coding criterion for publishers to be able to load their sites quickly on mobile since mobile responsiveness could be unimpressive and slow paralleled to the desktop resources which are heavy and plenty.

76. Name of a few popular SEO tools?

Ans- The names of a little SEO tools are Google Search Console, Google Analytics, Google Keyword Planner, Buzz sumo, Bing Webmaster Tools, Moz, SEM Rush, and Check My Links etc.

77. What is Cloaking?

Ans- Cloaking is a method used to deliver the content on a Web page to a search engine in a way that is different to what the user was looking for.

The reason of cloaking is to boost a website’s search engine rank on certain keywords. Cloaking takes a consumer to the other sites than what he or she expects by disguising those sites’ true content.

78. What is Keyword Density?

Ans- Keyword density is the percentage of times a keyword or phrase emerges on a web page. Keyword density can be used for determining whether a web page is pertinent to a specified keyword or keyword phrase. The percentage is always in judgment to the total number of words on the webpage.

79. What is Keyword Frequency?

Ans- Keyword frequency is the number of times a keyword or phrase emerges on a single Web page.

80. What is Google Sand Box?

Ans- Google Sandbox is a filter located on new websites as a result of which, a site does not receive good rankings for its most important keywords or phrases. Even with good content, a site is may still considerably affected by the Sandbox effect. A site is sandboxed when it is new and does not rank for the keyword phrases that are not extremely competitive in Google.

81. What Disavow Tool?

Ans- it allows publishers to inform Google that they don’t want definite links from external sites to be considered as part of Google’s system of counting links to rank websites.

82. What is Google Fetch?

Ans- Fetch is a Google tool which facilitates you to test how Google renders a URL on your site. You can use Google Fetch to see whether Googlebot can access a page on your site, how it renders the page, and whether any page resources are blocked-up to Googlebot.

83. How do you separate words URL?

Ans- You should use hyphens to separate words in URL.

84. What is Google Dance?

Ans- Google Dance is an outdated slang term used to portray the time period when Google rebuilds its rankings, and as a result of this rebuilding, the rankings order of Websites on Google’s SERP may fluctuate repeatedly.

The results fluctuate widely within a 3 to 5 days period. Googlebot revisits every website, figures out how many sites link to it, and how many it links out to, and how valuable these links are.

85. What is Google’s Rich answer Box?

Ans- A rich answer is any effort by Google to answer the searcher’s query in search results in a way not requires a click through to a website.

Rich answers come in numerous forms which can be recipes, sports scores, stock graphs, calculators, sliders, text-based answers, numbered step by-step directions, maps, and much more.

86. What is ccTLD?

Ans- It’s country code top-level domains.

87. What is Black Hat SEO?

Ans– It is the use of hostile SEO strategies, techniques and tactics that focus only on the search engines and usually do not obey search engines guidelines.

88. Name a few Black Hat SEO?

Ans- Link farming, Hidden text, Door way pages, cloaking, keyword stuffing.

89. What is the meaning of competitive analysis?

Ans- A competitive investigation is a critical part of your company marketing plan. This analysis in marketing and strategic management is an assessment of the strengths and weaknesses of the current and latent competitors.

This analysis supplies both an offensive and defensive strategic context to identify opportunities and threats.

90. What is Contextual back link?

Ans- Contextual back links are links to peripheral websites that are placed within the main or primary content of a web page.

91. What does it mean by “repeat the search with the omitted results included”?

Ans- This means that Google believes the page to be of low quality content/ duplicate content/with an algorithmic penalty. Duplication of the same content/page is another basis behind this.

92. What is Duplicate content?

Ans- Duplicate content, as the name suggests, generally refers to the substantial parts of content within or transversely domains that are either identical or considerably similar.

93. What is CTR and how to boost it?

Ans- The click through rate is deliberated by dividing the number of times a link appears on a search engine results page by the number of times it is actually clicked on by a visitor.

A high organic CTR in Google or any search engine means you get extra traffic.

The ways to boost CTR are:

  • Write Better Headline and make it motivating
  • Write exceptional meta description
  • Put Your Main Keyword in Your show URL

94. What is bounce rate?

Ans- Bounce rate is the number of visitors which a site obtains only for them to leave the site after viewing only one page.

95. What is Pogo-Sticking?

Ans- Pogo-sticking is defined as going back and forth from a search engine results page (SERP) to an personage search result destination site.

This means that when the searcher clicks on a link on a SERP, sees that it’s not what he/she is looking for, instantaneously leaves by hitting the back button.

96. Differences between bounce rate and pogo sticking.

Ans-    The difference between bounce rate and pogo sticking is:

Bounce rate: A high bounce rate isn’t always bad, as it can mean that while the visitor didn’t travel deeper into a site, he used up some time on the page and got an answer to his question. He may have saved the URL or may come back later, but since he didn’t expend more time reading the content, the activity is considered a bounce.

Pogo sticking: Pogo sticking occurs when a user executes a search, clicks on a result, very quickly clicks back to the search result page, and clicks on a different result. This category of behaviour is a direct result of immediate dissatisfaction in the search result. This always has a negative aspect to it.

In simple words, pogo-sticking has to do with search engine traffic, while bounce rate is tied to all traffic sources counting search.

97. What is Alexa Rank in SEO?

Ans- Alexa.com is a website that ranks websites based on traffic, so in terms of SEO, moving up or down the ranks of Alexa is symptomatic of how effective your SEO campaign has been.

98. What is goal in Google analytics?

Ans- Google Analytics is a web analytics facility offered by Google that tracks and reports website traffic. The goal is to make definite that users can review online campaigns by tracking page quality and conversions essentially to progress lead generation on their websites.

99. What is funnel in Google analytics?

Ans- A funnel is constructive when you are looking to track the pages your visitors land on as well as the path that visitors use to land into the page. These are distinct as funnels, as you’re setting up a pathway to track if the visitors walked the same pathway.

Funnels will restrict the amount of concluded goals to only those who follow through the entire pathway.

100. What is referral traffic?

Ans- Referral traffic is Google’s way of reporting visits that came to your site from sources outer of its search engine.

For example, when someone clicks on a hyperlink to go to a fresh page on a different website, Google Analytics tracks the click as a referral visit to the second site.

101. What are Google trends?

Ans- Google Trends is a public web service of Google Inc. that shows how often a meticulous search-term is entered or used to search, relative to the total search-volume across various regions and languages in the world.

The Google Trends tool uses real-time search statistics to help you gauge consumer search behaviours over time.

Most significant of all, Google Trends shows you high-volume trending search terms in your niche.

102. What is content marketing?

Ans- Content marketing is a loom focused on creating and distributing valuable and meaningful content to attract and retain a fixed audience and, ultimately, to drive gainful customer actions.

103. What are crawl stats?

Ans- The Crawl Stats details provides information on Googlebot activity on your site for the last 90 days. These stats take into explanation all the content types that are downloaded by Google such as CSS, JavaScript, and Flash.

Google’s ability to fetch and crawl web pages is incredibly competent and the crawl stats provide insights for the same with complete data on the statistics.

104. What is Rank Brain in SEO?

Ans- Rank Brain balance sheets for an Artificial Intelligence (AI) system which provides help to Google to process its search queries through algorithm-learning program.

The individuality of this machine-learning technology lies in its effective management of search queries that are new to the Google search engine.

By converting the search language into vectors (mathematical codes), this AI system can surmise what the users are trying to convey by exploring already recorded search phrases of similar meaning and filter search results accordingly without any manual help.

16 thoughts on “104 Most Important SEO Interview Questions & Answers for 2020: A Beginner’s Guide to SEO

  1. Thanks for your article! You targeted a topic we have already considered a few times. Our result in the past was a “light” version from what you have suggested. But your proposed way is far more structured and therefore we will follow it the next time we touch that topic 🙂 Thanks again!

  2. Hi there I am so delighted I found your web site, I really found you by mistake, while I was
    searching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it
    all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I
    have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome
    work.

  3. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal website.

  4. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web-site.

  5. Thanks for every other fantastic post. Where else
    may just anyone get that type of info in such
    an ideal manner of writing? I’ve a presentation next week, and I am
    on the look for such info.

  6. Pingback: Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *